International Exchange

Puppetry Art / figurteater är en världsomspännande scenkonstform, och vi är helt beroende av internationella och interkulturella samarbeten och utbyten för att fortsätta utvecklas. Som figurspelare och/eller figurmakare i Sverige är man särskilt beroende av impulser utifrån, då konstformen är relativt liten i Sverige.

Teater Sesam har alltid haft en internationell strävan som tagit sig uttryck i fortbildning, samproduktioner, festivaldeltagande och gästspel i andra länder.

FRANKRIKE

I maj 2015 genomfördes eventet L’Artchipel Västkusten, på Svenska Institutet i Paris där Teater Sesam medverkade och presenterade sina föreställningar Ringaren i Notre Dame och Vägen till Bolero för franska kulturproducenter. Detta var ett resultat av ett års medverkan i projektet UNSHADE, ett projekt med syfte att stötta musikgrupper, konsthantverkare, designers och bildkonstnärer i att utveckla och förbereda sig för en internationell satsning.

Business Sweden ledde projektet som initierades och finansierades av Västra Götalandsregionens kultursekretariat i syftet att stärka västsvensk kulturexport.

RYSSLAND

Teater Sesam medverkade vid “XV International Puppet Theatre Festival ”Ryazanskie Smotriny” i Ryazan, Ryssland, 11 – 17 sep 2015 med sin föreställning Vägen till Bolero.

Uppmärksamheten blev stor, både från publik och media. Teater Sesam har tidigare samarbetat med den ryska teatern Ryazan State Puppet Theatre och teaterchefen Valeri Shadski, som gäster och i samproduktion av en av Teater Sesams egna föreställningar. Hösten 2016 anlitade Teater Sesam en av deras dockmakare, Sergey Mavrei, för hjälp med tillverkning av figurer till föreställningen Puttrik.

THAILAND

Den 31 oktober 2014 reste Teater Sesams medarbetare iväg till Thailand för att medverka i den viktiga internationella dockteaterfestivalen ”World Puppet Harmony Carnival”. Teater Sesam blev som enda representant från Sverige utvald att tillsammans med 126 grupper från sammanlagt 80 länder ingå i festivalprogrammet. Den 4 november spelade vi Vägen till Bo­lero på National Art Gallery i centrala Bangkok och fick ett varmt mottagande från både den lokala och internationella publiken.

CUBA

Mellan 19 maj och 4 juni 2017 var Teater Sesam inbjudna att gästspela, föreläsa och hålla workshops I Matanzas och Havanna, Kuba. I samarbete med det Göteborgsbaserade produktionsbolaget “Possibilitas” och projektledaren Monika Wade arrangerades och utfördes ett omfattande program där Teater Sesam bidrog med två nyskrivna skuggspelsföreställningar samt flera workshops i skuggspelsteater för kubanska scenkonstnärer. Vi höll också föredrag om verksamheten och fick förmånen att ta del av fantastisk scenkonst producerad och framförd av våra kubanska kollegor.

JAPAN

På Teater Sesam fick vi i Augusti 2016 besök av Honoh Horikawa, regissör och manusförfattare som grundat dans – och teatergruppen Setagaya Silk i Tokyo, Japan. Det mötet var början på planeringsarbetet inför ett omfattande utbyte och samarbete som äger rum i November 2017. Teater Sesam åker då till Japan för att tillsammans med Setagaya Silk repetera in en föreställning som sedan spelas på turné i både Tokyo och Kinosaki. Våren 2018 kommer teatergruppen hit till Göteborg och gästar oss på vår hemmaplan.